Wat is osteopathie?
Osteopathie is een manuele geneeswijze die zich richt op het herstel van de beweeglijkheid van de weefsels om daardoor de zelfherstellende kracht van het lichaam te helpen.
Een osteopaat gebruikt voor de behandeling geen medicijnen of apparatuur. Hij gebruikt alleen zijn handen. Het is een veilige methode met een lage behandelfrequentie.
De osteopaat is deskundig in de beoordeling van de beweeglijkheid en onderlinge samenhang van alle weefsels van het lichaam. Behandeling richt zich op het verlichten of wegnemen van lichamelijke klachten zoals rugpijn, nekpijn, hoofdpijn of buikpijn waardoor je je weer optimaal gezond kunt voelen.
Osteopathie bestaat uit 3 onderdelen
- Musculoskeletale osteopathie: ik beoordeel het bewegingsapparaat wat bestaat uit spieren, pezen, gewrichten, botten, banden en bindweefsel (fascia). Ik gebruik manuele technieken zoals mobilisaties of manipulaties en fasciale technieken om bewegingsvrijheid te bevorderen en pijn te verlichten. Tevens geef ik oefeningen om te zorgen dat je ook zelf een bijdrage kan leveren aan jouw herstel, naast het natuurlijke herstel van het lichaam wat ik help te bevorderen.
- Viscerale osteopathie: dit onderdeel richt zich op de organen. Organen worden net als spieren omringd door bindweefsel (fascia). Als er problemen zijn rondom de spijsvertering door voeding, stress of operaties, dan kan het zijn dat de beweeglijkheid vermindert rondom organen. Dit kan ook invloed hebben op omringende gewrichten en structuren. Ik kan met osteopathische technieken zorgen dat weefsels weer goed gaan bewegen en zo het herstelvermogen bevorderen. Bij het vermoeden van structurele problemen adviseer ik vanzelfsprekend om eerst een arts de klachten te laten beoordelen.
- Craniale osteopathie: dit onderdeel richt zich op het autonome zenuwstelsel. Dit is zoals het woord het al aangeeft het “automatische” zenuwstelsel. De spijsvertering, het hart en de longen functioneren zonder dat we dat bewust hoeven te sturen. Dat autonome zenuwstelsel bestaat uit de orthosympaticus en de parasympaticus. De orthosympaticus heeft als functie dat we alert en actief kunnen zijn, “getting things done”. De parasympaticus heeft als functie rust, herstel en spijsvertering. Dit moet elkaar afwisselen in het leven. Bij mensen waarbij de motor continu aanstaat kunnen craniale technieken veel rust geven en ontspanning om herstel te bevorderen.
In de osteopathie worden 5 modellen gebruikt om te verklaren waarom de klachten aanwezig zijn.
1. Biomechanisch model
Hiermee wordt het bewegingsapparaat bedoeld. Bij osteopathie kijken we naar hoe goed de verschillende delen van je lichaam kunnen bewegen. We onderzoeken bindweefsel, gewrichten, spieren, de glijvlakken van het bindweefsel rondom de organen en de botten. Vervolgens zoeken we naar verklaringen voor waarom bepaalde structuren minder goed bewegen en we kunnen die behandelen als osteopaat.
2. Neurologisch model
Het zenuwstelsel is het communicatiesysteem van ons lichaam. Het bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg en een netwerk van zenuwen. De hersenen sturen signalen via het ruggenmerg naar de zenuwen, die deze signalen doorgeven aan verschillende delen van het lichaam. Dit systeem regelt alles, van beweging en reflexen tot emoties en gedachten. Kortom, het zenuwstelsel zorgt ervoor dat ons lichaam en geest goed samenwerken. Er kunnen hier problemen ontstaan die zeer aanwijsbaar zijn, denk aan een hernia. Maar onjuiste gedachten over jouw klacht kunnen ook invloed hebben via het zenuwstelsel. Voor de osteopaat is het belangrijk om het zenuwstelsel te beoordelen. Is er invloed vanuit dit zenuwstelsel op de klachten?
Het autonome zenuwstelsel is ook een belangrijk onderdeel wat beoordeeld kan worden. Het autonome zenuwstelsel regelt onbewuste lichaamsfuncties zoals ademhaling, hartslag en spijsvertering. Het bestaat uit twee delen: het sympathische zenuwstelsel, dat het lichaam voorbereidt op actie (bijvoorbeeld door de hartslag te verhogen), denk aan “fight”, “flight” en “freeze” en het parasympathische zenuwstelsel, dat helpt bij ontspanning en herstel (bijvoorbeeld door de hartslag te verlagen). Samen zorgen ze ervoor dat je lichaam automatisch reageert op verschillende situaties zonder dat je erover hoeft na te denken.
Voorbeeld: Als je altijd aan staat en nooit echt goed kan ontspannen, dan maakt het autonome zenuwstelsel overuren, verhoogde hartslag en snelle ademhaling zijn het gevolg. Dit kan door leuke of vervelende levensgebeurtenissen beïnvloed worden. Rust en spijsvertering zijn nodig voor een goed herstel van klachten. De osteopaat neemt de beoordeling hiervan mee in het onderzoek, want dit kan invloed hebben op klachten en herstel.
3. Respiratoir-circulatoir model
Het respiratoir-circulatoir model systeem gaat over ademhaling en doorbloeding. Hoe goed het lichaam zuurstof en voedingsstoffen naar alle cellen transporteert en afvalstoffen afvoert wordt door dit systeem bepaald. Een goede doorbloeding en ademhaling zijn essentieel voor je gezondheid, omdat ze ervoor zorgen dat je organen en weefsels optimaal functioneren. Problemen in deze systemen kunnen leiden tot verminderde energie en gezondheid.
4. Metabool/biochemisch model
Het metabool/biochemisch model gaat over de stofwisseling en chemische processen in je lichaam. Hoe je lichaam voedingsstoffen omzet in energie en hoe verschillende chemische reacties bijdragen aan je gezondheid wordt bepaalt door systeem. Een efficiënte stofwisseling is essentieel voor het behoud van energie en het voorkomen van vermoeidheid. Gezonde voeding heeft positieve invloed op het herstelvermogen van het lichaam. Dit model helpt de osteopaat om te begrijpen hoe we de balans in je lichaam kunnen herstellen en optimaliseren.
5. Biopsychosociaal model
Het biopsychosociaal model gaat over de wisselwerking tussen je lichaam, geest en sociale omgeving. Hoe beïnvloeden fysieke gezondheid, mentaal welzijn en sociale factoren de klacht? Dit model helpt ons te begrijpen dat je gezondheid niet alleen afhankelijk is van je lichaam, maar ook van je gedachten, emoties en de mensen om je heen. Door deze aspecten samen te bekijken, kunnen we als osteopaat een holistische benadering van het menselijk welzijn ontwikkelen.