Knierevalidatie bij FysioDomstad
Van operatie tot sporthervatting
Wanneer je als sporter een blessure oploopt waardoor je voor een langere periode niet kan sporten zoals je zou willen heeft dit vaak grote impact op je leven. Onze (sport)fysiotherapeuten begrijpen deze impact als geen ander en zijn dan ook zeer gemotiveerd jou te begeleiden in het proces terug naar wat je het liefste doet! Welke sport en op wat voor niveau maakt voor ons geen verschil, we zoeken samen naar een passend traject.
Je kan met veel verschillende sportblessures bij ons terecht, we lichten er graag een paar uit waar onze expertise in uitblinkt.
- Voorste kruisbandrevalidatie (zowel operatief als conservatief)
- Revalidatie na meniscusoperatie of kijkoperatie
- Hardloopblessures (runners knee)
- Knie
Een gescheurde kruisband is een ernstige (sport)blessure die vraagt om een gespecialiseerde aanpak. Allereerst is het belangrijk dat de diagnose juist gesteld wordt. Daarna bespreken we met jou wat de opties zijn en welk revalidatietraject het beste past bij jouw wensen en behoeftes.
Zo kan een operatie soms nodig zijn maar dit is niet altijd het geval.
Deze online keuzehulp kan hier al inzicht in geven. www.keuzehulp.info/onvz/vkb/intro
FysioDomstad werkt nauw samen met een aantal orthopeden in de regio waardoor we direct toegang hebben tot overleg en zo nodig kan er vaak snel een consult of MRI gepland worden.
Wanneer duidelijk is of er een operatief of een conservatief (zonder operatie) traject gestart wordt start ook de planning van de revalidatie.
Het revalidatietraject na een operatie aan de voorste kruisband duurt zo’n 9 maanden tot 1 jaar. Zeker wanneer je terug wil naar een contactsport als voetbal, hockey, basketbal enz. mag je rekening houden met een jaar.
Zo’n traject ga je samen met je fysio(’s) aan, het vergt inzet van beide partijen.
Eén van onze sportfysiotherapeuten stelt met jou de doelen voor je revalidatie op en er worden afspraken gemaakt over wat er van ons en van jou verwacht wordt gedurende de revalidatie.
Gedurende de revalidatie zijn er een aantal belangrijke momenten om de voortgang te monitoren.
Belangrijk voor ons om kritisch te zijn op ons werk en de revalidatie en belangrijk voor jou om inzicht te krijgen in je eigen traject.
Deze momenten koppelen we aan fases in de revalidatie, graag geven we je een klein overzicht van die momenten hieronder.
- Mobiliteit en reactiviteit -> Kan de knie voldoende buigen/strekken en verminderd het vocht.
- Return to Run -> Voldoet jouw knie en jij aan de criteria om weer te starten met hardlopen? Een voorbeeld hiervan hoe we dit in kaart kunnen brengen is volgens de criteria van Bart Dingenen. https://www.physiotutors.com/return-to-running-after-acl-reconstruction
- FDO kracht en sprongtesten -> Na +/- 5 maanden zorgen we dat er een FDO (functioneel dynamisch onderzoek) afgenomen wordt om de kracht in kaart te brengen. Wij werken hiervoor samen met FysioHolland en Fysiotherapie Oost die de apparatuur voor de biodex-test in huis hebben.
- Return to Field -> Wanneer jij over voldoende kracht en conditie beschikt mag je mee naar de veldrevalidatie! Voor sporters vaak een mooi succesmoment in de revalidatie om weer op een sportveld te staan, de stap naar zelf weer sporten komt dichterbij en voelt ineens een stuk minder groot.
- Return to Play -> Succesvolle terugkeer naar je sport hangt af van fysieke en psychologische factoren. Criteria voor return to play omvatten dus naast fysieke tests ook een psychologische test. Voor de krachtmeting geld dat er niet meer dan 10% verschil mag zijn tussen tussen je aangedane been en je niet-aangedane been. Daarnaast is ook de kwaliteit van bewegen van belang, waarbij gelet wordt op correcte uitvoering van sport-specifieke bewegingen en coördinatie. Je psychologische gereedheid meten wij door een afname van een vragenlijst (ACL-RSI).
Op basis van deze criteria en je afgeronde Return to Field (veldrevalidatie) zorgen wij er samen voor dat je weer veilig terug kan keren naar je sport.