Mulligan therapie
Waar komt Mulligan therapie vandaag en waarvoor kan het worden gebruikt?
Mulligan therapie is vernoemd naar de Nieuw-Zeelandse manueel therapeut Brian Mulligan. Hij verdiepte zich in de werking van gewrichten en legde zich daarbij toe op ‘sporingsproblemen’. Mulligan therapie kan uitkomst bieden bij zowel acute als langdurige klachten aan het bewegingsapparaat en richt zich op de gewrichten.
Hoe werkt Mulligan therapie?
Als u pijn heeft tijdens beweging kan het zijn dat het gewricht licht ’ontspoord’ is. U kunt het vergelijken met een lade die niet meer soepel in- en uitglijdt. Hierdoor kunt u bewegingsbeperking en pijn krijgen. De ontsporing van een gewricht kan zo subtiel zijn, dat deze op röntgenfoto’s niet aanwijsbaar is. Mulligan therapie is erop gericht deze sporing te verbeteren zodat de beweging weer pijnvrij verloopt.
Tijdens de behandeling wordt er een subtiele aanpassing gedaan in het gewicht waarbij gezocht wordt naar pijnvrij bewegen. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van gerichte duw-, trek of schuiftechnieken. Het effect van Mulligan therapie is direct merkbaar, de werking van het pijnlijk, verstoorde gewricht wordt snel hersteld. De methode is bij alle gewrichten toepasbaar.
Kosten / vergoeding:
Mulligan therapie valt voor de verzekering onder fysiotherapie. Het is dus afhankelijk van uw aanvullende verzekering hoeveel u vergoed krijgt. Bekijk meer informatie over verzekeringen en vergoeding.