Centrum: 030-292 00 21 / Stadion: 030-7603757 [email protected]

dynamische fietspositiemeting

Waarom een positie analyse?

Wielrennen is een sport waarbij het lichaam langere tijd in dezelfde houding wordt belast. Daarnaast zijn de bewegingen van het onderlichaam repeterend van aard. Hierdoor kunnen er bij een verkeerde positie op de fiets ongunstige krachten op spieren en gewrichten komen. Bij veel wielrenners zorgt dit voor blessures en pijn tijdens het fietsen. Veel voorkomende locaties voor klachten zijn de nek, schouders, rug en knieën. Een goed afgestelde fiets kan de kans op blessures aanzienlijk verkleinen en het herstel van blessures ondersteunen. Daarnaast zorgt een goed afgestelde fiets er voor dat je met dezelfde intensiteit meer vermogen kan leveren en dus harder kan fietsen!

Waarom een dynamische meting?

Doordat een dynamische analyse op je eigen fiets en met weerstand wordt uitgevoerd, is het goed mogelijk om eventuele compensatie tijdens het fietsen in beeld te brengen. Vanuit deze analyse kan de houding tijdens het fietsen geoptimaliseerd worden. Een goede houding zal er voor zorgen dat er tijdens het fietsen een betere balans is tussen je fysieke mogelijkheden en de belasting op je lichaam.

De meting

Voorafgaand aan de dynamische fietspositiemeting wordt door middel van een intakegesprek en een lichamelijk onderzoek gekeken naar je (fysieke) mogelijkheden en doelen. Aan de hand van deze gegevens wordt er een video analyse gemaakt en zal de huidige fietspositie worden beoordeeld.
Daarna zal de fiets worden afgesteld waarbij de fietspositie wordt geoptimaliseerd. Nadat de fiets is afgesteld wordt er een video gemaakt van de nieuwe houding en kijken we of deze voldoet aan de richtlijnen. De meting zal afgesloten worden met een korte evaluatie. Alle aanpassingen en de nieuwe instelling van de maten van je fiets worden opgenomen in een verslag. Een complete meting met rapportage kost 150 euro en zal ongeveer twee uur duren.

Wie doet de meting?

mark“Mijn naam is Mark van Loo. Ik ben fysiotherapeut en bewegingswetenschapper. Op dit moment ben ik werkzaam in Amersfoort in een particuliere praktijk en bij de KNVB bij het Nederlands Paralympisch voetbal team. Tijdens mijn studie tot bewegingswetenschapper ben ik op zoek gegaan naar een goede manier om mijn ervaring als fysiotherapeut samen te brengen met mijn grote passie, wielrennen. Vanuit mijn opleiding heb ik me kunnen verdiepen in analyse van beweging met behulp van videobeelden en ben ik aan de slag gegaan om dit ook bij wielrenners te kunnen doen. Dit heeft er toe geleid dat ik in de zomer van 2014 ben begonnen met fietspositie analyses.”

Neem contact op

Vragen, of snel hulp nodig? Bel of neem contact op via het onderstaande formulier.
U kunt voor afspraken en spoed natuurlijk ook telefonisch contact met ons nemen.