Centrum: 030-292 00 21 / Stadion: 030-7603757 [email protected]
Periodisering

Periodisering

Geschreven op 2 mei 2018 door Roeland van der Put

Periodisering is het systematisch plannen van belasting en herstel en rust. Dit geldt voor zowel de planning in de week als de planning in maanden.

Als je een doel hebt om naar toe te trainen is het goed om een plan te maken. Hoe vaak ga je trainen? Op welke dagen komt het goed uit? Wanneer pak je rust?

Grote en kleine doelen

Op het moment dat je dit concreet maakt is het makkelijker om je doel te behalen. Fijn is om een lange termijn doel ook kleine subdoelen te maken. Dus als je doel over 1 jaar de marathon is doe tussendoor ook een aantal kortere wedstrijden zodat je ergens naar toe werkt.

Winter en zomerstop

Bij spelsporters is er vaak in de winter een korte stop en in de zomer een langere. Met name in de zomer is het belangrijk om je belastbaarheid te onderhouden. Dus blijf bewegen en sporten. Op het moment dat het seizoen weer start bouw dan rustig op. Je lichaam moet de tijd krijgen om te wennen aan de specifieke sportbelasting. Op deze manier heb je het minste kans op blessures.

Schema niet te rigide

Veel mensen hebben een schema wat ze gebruiken in de opbouw. Een schema is handig en prettig in de opbouw maar realiseer dat dit wel een richtlijn is. Je voelt vaak zelf goed hoe je lichaam die dag voelt en soms is het niet moment om heel zwaar te belasten, of juist wel. Wees dus niet te rigide in het volgen van een schema. Iedereen zit net wat anders in elkaar en de omstandigheden wisselen ook per persoon.

Er is dus geen standaard schema voor iedereen. Pas het aan, en evalueer regelmatig zodat het voor jou werkt!