Op het moment dat je aan het sporten bent heb je vaak een doel. Je wilt sterker en sneller worden bijvoorbeeld. Of je wil de fitheid die je hebt, onderhouden. Belangrijk voor iedere sporter om te weten hoe supercompensatie werk en hoe je dit kan gebruiken in je trainen. Daarnaast wil je je trainingen goed periodiseren om tot je doel te komen.
Dit is eigenlijk de basis van het trainen! Op het moment dat je een trainingsprikkel geeft moet je lichaam daarna herstellen, je bent even minder belastbaar. Hierna ga je super of overcompenseren waarbij je lichaam sterker en belastbaarder wordt dan eerst.
Op het moment dat je nu weer gaat trainen wordt je steeds sterker. Echter, als je te snel weer gaat trainen kan je overbelasten of als je te lang wacht heeft het weinig effect. Kortom, je wil op de piek weer opnieuw trainen zodat je op lange termijn een stijgende lijn ziet.
Zie hieronder een grafiek ter verduidelijking:
Hoe zwaarder de training hoe langer het herstel. Dit is essentieel om rekening mee te houden anders hebben je trainingen weinig effect. Als je goed luistert naar je lichaam voel je waar je zit, dus of je nog in de herstelfase zit of dat je in de supercompensatie zit.
Naast hoe je traint zijn er nog vele andere factoren die invloed hebben op je belastbaarheid. Denk bijvoorbeeld aan slaap, voeding, stress, hormonale veranderingen, ziekte etc. Deze factoren kunnen een positieve invloed hebben maar ook een negatieve. Mocht je heel druk zijn op werk en gestresst zijn hierdoor gaat je fysieke belastbaarheid ook omlaag.
Vaak is sporten en bewegen nog steeds goed maar hou dat wel rekening met je mogelijk verminderde belastbaarheid en pas je training aan.